18 lucruri fascinante despre pinguini

1. Există 18 specii de pinguini care se găsesc în multe țări, în special în emisfera sudică, deși pinguinii de Galapagos pot fi văzuți la nord de Ecuator.

2. Pinguinii Adélie sunt numiți după soția lui Jules Dumont d’Urville, exploratorul francez al Antarcticii.

3. Pinguinul imperial este singura specie care își petrece iarna aspră din Antarctica pe pământ – masculii își protejează ouăle de gheața rece ținându-i pe picioare. Femelele sunt plecate în această perioadă.

4. Pinguinii imperiali sunt capabili să facă față frigului deoarece au cea mai mare densitate de pene dintre orice specie de păsări – 100 de pene pe centimetru pătrat.

5. Pinguinii pierd o mulțime de căldură prin picioare și labe, așadar au un sistem vascular foarte dezvoltat pentru a minimiza această pierdere de căldură.

6. Cu toate acestea, această adaptare ar putea duce la supraîncălzirea pinguinilor în zonele cu temperaturi mai ridicate. Astfel, speciile din zonele încălzite, cum ar fi Africa de Sud, dispun de labe mari și zone goale pe fețe.

7. Pinguinii se găsesc și în Africa de Sud, Chile, Peru, Insulele Galápagos, Noua Zeelandă, Australia și o serie de insule sub-antarctice.

8. Se crede că cea mai rară specie de pinguin este pinguinul de Galápagos.

9. Oamenii de știință pot efectua numărătoarea populației de pinguini în zone inaccesibile, utilizând imagini din satelit de înaltă rezoluție. Sunt capabili să facă diferența între păsări, gheață, umbre și guano (excremente produse de pinguini).

10. Cea mai mare specie este pinguinul imperial, în timp ce cea mai mică specie este pinguinul albastru.

11. Pinguinii se pot scufunda până la adâncimi de peste 250 de metri. Cea mai adâncă scufundare înregistrată vreodată a fost făcută de o femelă de pinguin imperial, care s-a scufundat la 535 de metri.

12. Multe specii de păsări sunt adaptate să zboare deoarece au oase goale, în timp ce pinguinii au oase dense, ceea ce ușurează scufundările.

13. Cea mai rapidă specie de pinguin este pinguinul Gentoo.

14. Pinguinii mănâncă o varietate de fructe de mare, cum ar fi pește, calamar și crustacee. Pinguinii mai mici se hrănesc de obicei cu krill.

15. Datorită faptului că mănâncă atât de mult fructe de mare, pinguinii trebuie să fie capabili sa poată face față cantității mari de sare din apa sărată. Au o glandă situată chiar deasupra ochilor, numită glanda supraorbitală, care filtrează sarea din sângele lor și apoi este eliminată prin cioc sau strănut.

16. Schimbările climatice scad numărul de krill, și implicit afectează și pinguinii. Încă din anii 1970, cantitatea de krill în unele zone a scăzut cu 80%.

17. Înregistrările fosile arată că au existat cel puțin 25 de specii de pinguini, iar unele erau mai mari decât pinguinii imperiali. O specie cunoscută sub numele științific de Anthopornis nordenskjoldi a avut 170 cm înălțime.

18. Pinguinii trec printr-un proces de năpârlire excesivă atunci când își înlocuiesc toate penele în câteva săptămâni. În acest timp nu pot intra în apă, așa că este necesar să fi acumulat suficientă grăsime pentru a trece rapid de această perioadă. Cele mai multe păsări își înlocuiesc penele treptat pe parcursul anului, în timp ce pinguinii trebuie să treacă prin acest proces deodată.

[Photo from Pixabay]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.